Permeabilitatea la vaporii de apă vs permeabilitatea la apă

Permeabilitatea la vapori de apă și permeabilitatea la apă sunt două caracteristici distincte ale materialelor, legate de capacitatea acestora de a permite trecerea vaporilor de apă și, respectiv, a lichidelor.

 

Permeabilitatea la vapori de apă se referă la capacitatea unui material de a permite trecerea vaporilor de apă prin el. Acest lucru este important în contextul reglării umidității interioare și exterioare a unei structuri, permițând vaporilor de apă să se difuzeze într-un mod controlat și să se evapore.

 

Permeabilitatea la apă se referă la capacitatea unui material de a permite trecerea apei lichide prin el. Aceasta poate fi relevantă în contextul rezistenței la infiltrarea apei într-o structură și în evitarea deteriorării acesteia. Materialele cu o permeabilitate la apă scăzută pot acționa ca o barieră împotriva infiltrării apei, în timp ce materialele cu o permeabilitate la apă ridicată permit trecerea apei într-un mod controlat.

 

Este important de menționat că permeabilitatea la vapori de apă și permeabilitatea la apă nu sunt întotdeauna corelate. Un material poate avea o permeabilitate ridicată la vapori de apă și, totuși, o permeabilitate scăzută la apă lichidă, și invers. De exemplu, un material poros cu structură deschisă poate avea o permeabilitate ridicată la vapori de apă, dar să fie rezistent la infiltrarea apei lichide.

 

Atunci când se alege un material pentru o anumită aplicație, este important să se ia în considerare atât permeabilitatea la vapori de apă, cât și permeabilitatea la apă, în funcție de cerințele specifice ale proiectului și de condițiile de mediu. De exemplu, în construcții cu izolații termice și sisteme de ventilație controlată, este important să se aleagă materiale cu o permeabilitate adecvată la vapori de apă pentru a permite transferul de umiditate și evitarea acumulării de umiditate. În același timp, în aplicații unde rezistența la infiltrarea apei este crucială, se pot căuta materiale cu o permeabilitate scăzută la apă lichidă pentru a asigura protecție împotriva umezelii.

 

Permeabilitatea la vapori vs PERMEABILITATEA la apa a tencuielile decoratve

Permeabilitatea la vapori a unei tencuieli decorative este determinată de porozitatea și compoziția materialului utilizat. Unele tencuieli decorative sunt concepute să fie permeabile la vapori, permițând vaporilor de apă să treacă prin ele, în timp ce altele pot fi mai puțin permeabile, ceea ce poate restricționa trecerea vaporilor de apă.

 

Este important să se ia în considerare permeabilitatea la vapori a tencuielii decorative, mai ales în cazul în care este utilizată într-un sistem termoizolant. Dacă o tencuială decorativă are o permeabilitate scăzută la vapori, aceasta poate crea o barieră pentru vaporii de apă care se degajă din interiorul peretelui, ceea ce poate duce la probleme de acumulare de umiditate și deteriorare a materialelor.

 

În general, producatorii menționează în fișele tehnice clasa de permeabilitate la vapori / apă. 

Clasificarea în funcție de coeficientul de transmisie a vaporilor, respectiv coeficientul de transmisie a apei este este inclusă în standardul european EN 15824:2017

permeabilitatea la vapori
Clasa V1 Permeabilitate mare
Clasa V2 Permeabilitate medie
Clasa V3 Permeabilitate scăzută
permeabilitatea la apa
Clasa W1 Permeabilitate mare
Clasa W2 Permeabilitate medie
Clasa W3 Permeabilitate scăzută

O tencuială decorativă de calitate va avea un coeficient V mai scăzut și un coeficient W mai ridicat.

Share on Facebook
Coș de cumpărături
Scroll to Top
Deschide chat
1
Ai nevoie de ajutor ?
Scan the code
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta ?